dijous, 27 d’agost del 2009

Via fora, Alcúda 2004

Imatges Via fora 2004 cedides per Joana Fanals

Be, sembla ser que, després de consultar algunes fonts properes a l'Ajuntament, no hi ha manera de recuperar el programa complet de la primera edició de Via fora.
Ja  fa temps que vaig consultar Pep Toni Fernandez al respecte i ell va penjar al seu perfil de Facebook un retall fotogràfic de crònica periodística en català de Via fora 2004. Aquest retall fou probablement també recollit al servei d'arxiu de noticies a la premsa en referència a Alcúdia que elabora l'Ajuntament. Desgraciadament Pep Toni no va prendre nota de l'origen de la font. Si més no però, aquesta crònica ens dóna una visió prou clara de com es va desenvolupar la primera edició l'any 2004.
La crònica parla de la primera edició en els termes que l'Ajuntament va proposar aquesta activitat: una visita guiada dramatitzada. Vegeu que el subtítol a aquesta activitat és encara present en els programes de ma de fins avui. Realment s'hauria d'haver modificat a recorregut dramatitzat. Aquest canvi en el subtitulat hauria d'haver tingut lloc quan es va abandonar la idea de muntar Via fora perquè els turistes de sol i platja poguessin tenir una alternativa cultural amb la Ciutat com a rerefons històric. El recorregut guiat dramatitzat es va abandonar definitivament a l'edició del 2006, els concerts adjunts al programa el 2007 i la cursa atlètica el 2008.
Avui només algun resident a Alcúdia, que encara no ha tingut prou temps per integrar-se, troba a faltar en el VIA FORA alguna manifestació en un altra llengua que no el català. Tothom ha pogut experimentar la bona acollida d'aquesta proposta, la qualitat en l'expressió i la importància de fer avinent a la població local la seva pròpia historia per a poder compartir-la amb els visitants interessats. Des de Carles Pujols als demés responsables, tots varen convenir en agilitzar la farragositat de les traduccions a cada escena i agilitzar-ne el ritme amb una sola introducció en català des de la segona edició. Encara aleshores es conservava la idea d'una visita guiada. Però a l'edició del 2006 la guia desaparegué i el presentador de l'escena es feia confondre amb l'època dels personatges.
La crònica de Via fora 2004 proposada al retall de Pep Toni Fernandez Bernat recull aquestes dates:
Cursa atlètica el 17 de juliol i 1er. Via fora 23 de juny. Anomena a demés de passada que hi ha 4 visites compreses entre el mesos de juliol i d'agost. Amb aquestes pistes es de suposar que ja aleshores va començar aquest ritme quinzenal en les edicions. Tret que el 23 de juny fou dimecres ja el 2005 ja totes les representacions foren en dijous. I segons les fotografies cedides per Joana Fanals, el darrer dia de VIA FORA el 2004 va ser enregistrat dimecres dia 4 d'agost, a la Porta de Sant Sebastià.
La crònica parla efectivament que l'inici de Via fora es va fer des de la Porta de Sant Sebastià. Parla de que el primer episodi fa referència a l'any 1357 amb la guerra entre les Corones d'Aragó i Castella.
Continua amb la guerra de la Germania del 1521 centrada en els dos bandols enfrontats entre els alcudiens pro-carlistes i els pro-agemanats, durant el setge de la Ciutat. La tercera escena, segons la crònica, és la del governador Mariconda el 1715. La quarta és la de la pesta groga i la cinquena és la de l'esbucament de les murades durant la batlia del primer alcalde franquista Joaquín Marín.
Vet aquí doncs que la primera edició de Via fora es va representar en dimecres i que les escenes foren les mateixes que les de l'edició de l'any següent, que hi havia traducció en anglès i alemany feta per Gabi Shürmann i que hi havia una guia que conduia el assistens per les diferents etapes històriques del recorregut. Paper interpretat per Catalina Maria Sansó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada