dijous, 27 d’agost del 2009

Via fora, Alcúdia 2009







Alcúdia estrena Via Fora 2009 - Promocional de Via fora 2009 als informatius d'IB3 2 juliol 2009


Totes les imatges als enllaços d'aquesta entrada són de Mª Victòria Cànaves per a Via fora, Alcudia 2009



Programa 2009: Via fora -  Visites guiades dramatitzades juliol i agost del 2009
Una nova visió de les murades
Dijous dies 2, 16 i 30 de juliol, i 13 i 27 d’agost.
Lloc d’inici: Ajuntament 21:00 hores









Una nova visió de les murades 
Massa sovint no sabem veure en tota la seva dimensió les coses que ens envolten i possiblement als alcudiencs ens passi una cosa semblant amb les murades. Estam tan acostumats a veurer-les, a conviure amb elles, que no valoram en tota la seva dimensió l’impacte que provoquen als que no les coneixen i per tant no aprofitam del tot les seves possibilitats.
Aquest programa vol ser un instrument que acosti encara més els alcudiencs a les nostres murades i que faci gaudir a tothom, turistes i visitants especialment, d’alló que sens dubte és un dels trets d’identitat més rellevants del nostre poble.


Visites Guiades dramatitzades
L’esdevenir de la història d’Alcúdia està íntimament lligat al seu caràcter defensiu i estratègic, la seva situació geogràfica al nord-est de l’illa de Mallorca és la clau per entendre el seu passat.
Les murades d’Alcúdia són un element únic en el paisatge de la ciutat, aquestes al llarg del temps han condicionat d’una forma o altra la vida dels ciuta dans, durant els anys de la seva construcció, de la seva utilització com a element defensiu, de la seva destrucció i ara en l’actualitat com a element patrimonial. Les visites guiades dramatitzades ens transportaran en el temps a diferents èpoques històriques a través de personatges reals que varen protagonitzar alguns episodis de la vida de la ciutat i que gràcies a la documentació històrica i d’un grup d’actors els tornam a la vida.

Itinerari i contingut de les escenes: Concentració al C/ Major, 9 (La Sala) a les 21,00 h.
Inauguració de l'Ajuntament d'Alcúdia

Vídeo de Victòria Cànaves


1ª Inauguració de La Sala (Ajuntament d’Alcúdia) 1929
PRIMERA ESCENA: SEGLE XX.
S’Altesa Reial l’Infant Don Jaime de Borbón i el President del Govern espanyol MiguelPrimo de Rivera realitzen una visita oficial per inaugurar l’edifici de la Casa Consistorial recentment construït. Les autoritats locals es preparen per organitzar l’acte.
SEGONA ESCENA: SEGLE XIV. GUERRA AMB CASTELLA
És l’any 1357, temps de guerra entre la Corona d’Aragó i la Corona de Castella. En Pere el Cerimoniós, rei de la Corona Catalanoaragonesa, és en guerra amb Pere el Cruel, rei de Castella. Davant els perills dels atacs castellanes, en Pere el Cerimoniós va ordenar que continuassin les obres de les murades d’Alcúdia, iniciades aproximadament el 1300, fins que quedassin definitivament acabades...


Escena Intermedia

3ª Església de Sant Jaume
TERCERA ESCENA: SEGLE XVI. GUERRA DE LES GERMANIES
És el mes novembre de 1521. Des de la primavera la vila està assetjada pels agermanats. Els agermanats eren pagesos i menestrals de tota Mallorca, que s’havien aixecat en armes per tal de defensar les seves reivindicacions, acabar amb la  corrupció i que tothom pagués impostos segons els béns que tenia...
Guerra de les Germanies a l'Església de Sant Jaume


4ª Porta de Sant Sebastià
Escena intermedia
QUARTA ESCENA: SEGLE XVIII. DECRET DE NOVA PLANTA
A partir de 1715, quan els borbons acaben de guanyar la Guerra de Successió d’Espanya comença un temps de crisi i incerteses. La ciutat està exhausta ja que ha de pagar el sou del governador i li ha de donar allotjament juntament amb les nombroses tropes castellanes. A més els alcudiencs li havien de portar llenya de les muntanyes comunes, aigua del pou de Fonolleta, oli, blat... El nomenament l’any 1717 del nou governador d’Alcúdia Don José de Mariconda va agreujar la situació...
Vídeo de Victòria Cànaves
Prendre la fresca sobre les murades

5ª Pont de la Vila Roja
CINQUENA I ÚLTIMA ESCENA: SEGLE XX. POSTGUERRA
Després de la guerra civil espanyola, el menjar i la feina escasseja. Per a donar feina als aturats les autoritats del Movimiento d’Alcúdia ordenen esbucar les murades.
Escena del Pont de la Vila Roja
Actors:
Jaume Gayà
Francesc Riera
Salvador Miralles
Joan Albinyana
Joan Gelabert


Figurants:
Francesc Regué
Rosario Carmona
Antonio González
Agustí Macià
Jesusa San Juan
Pràxedes Font
Antònia Comas
Pep Toni Fernández
Maria Magdalena Adrover
Miquel Salom
Neus Ramis
Ana Beneitez
Jero Barrera Planas


Cantant:
Dora Riutord


Musics:
Joan Bernat Gual (Percussió)
Mateu Vila (Percussió)
Martí Cifre (Acordió i guitarra)
Joan Manel García (Baix Elèctric)
Jaume García (Saxo Soprano i guitarra)
Mª Magdalena Cantalapiedra / Aïda Borràs (Violí)
Direcció i música original: Jaume García


Gent d’armes:
Francesca Palou
Rafel López Gil
Patrick Lombrana 
Tomeu Jaume Jaume


Vestuari:
Antònia Marquès
Direcció artística:
Carles Pujols
Ajudant de Direcció:
Bàrbara Dalià


Guionistes:
Antoni Mas i Fornes
Antoni Domingo i Pons
Antoni Mayol Seguí
Glòria Druguet Tantinyà
Pere Salas Vives


Producció executiva:
Ajuntament d’Alcúdia


Notes:
  1. Per segona vegada el recorregut dramatitzat s’endinsa a l’interior de les murades d’Alcúdia, amb l’inici de la primera escena, a la façana de l’Ajuntament. Al Via fora, Alcúdia 2007, l’escena final es va desarrollar a la plaça de l'església de Sant Jaume.
  2. La representació del dijous 30 de juliol es va suspendre en senyal de dol decretat pel Govern de del Illes Balears arran de l’atentat d’ETA a Palmanova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada