dijous, 27 d’agost del 2009

Via fora, Alcúdia 2008

Imatges Via fora, Alcúdia 2008 de Mª Victòria Cànaves 


Programa 2008: Via fora -  Una nova visió de les murades
Visites guiades dramatitzades els dies 3, 17 i 31 de juliol, i 7, 21 i 28 d’agost
Lloc d’inici: Porta des Moll 21’00 hores


Una nova visió de les murades
Massa sovint no sabem veure en tota la seva dimensióles coses que ens envolten i possiblement alsalcudiencs ens passi una cosa semblant amb lesmurades. Estam tan acostumats a veurer-les, aconviure amb elles, que no valoram en tota la sevadimensió l’impacte que provoquen als que no les coneixen i per tant no aprofitam del tot les sevespossibilitats.Aquest programa vol ser un instrument que acostiencara més els alcudiencs a les nostres murades i quefaci gaudir a tothom, turistes i visitants especialment,d’alló que sens dubte és un dels trets d’identitat mésrellevants del nostre poble.

Visites Guiades dramatitzades
L’esdevenir de la història d’Alcúdia està íntimamentlligat al seu caràcter defensiu i estratègic, la sevasituació geogràfica al nord-est de l’illa de Mallorca és laclau per entendre el seu passat.Les murades d’Alcúdia són un element únic en elpaisatge de la ciutat, aquestes al llarg del temps hancondicionat d’una forma o altra la vida dels ciutadans,durant els anys de la seva construcció, de la seva utilització com a element defensiu, de la seva destrucciói ara en l’actualitat com a element patrimonial.Les visites guiades dramatitzades ens transportaran enel temps a diferents èpoques històriques a través depersonatges reals que varen protagonitzar algunsepisodis de la vida de la ciutat i que gràcies a ladocumentació històrica i d’un grup d’actors els tornam ala vida.


PRIMERA ESCENA: SEGLE XIII. PERE EL CERIMONIÓS Porta des Moll
El rei Pere el Cerimoniós, rei de la Corona Catalano-aragonesa ordenaque es continuïn i finalitzin les obres de les murades d’Alcúdia, elmotiu: l’imminent atac del rei Pere el Cruel de Castella. Són temps deguerra i les murades ofereixen refugi als habitants del nord de Mallorca.
Vídeo primera escena 2008 VICTòria Cànaves

SEGONA ESCENA: SEGLE XV. LA REVOLTA FORANA (1450) Plaça Doctor Ferragut
Els alcudiencs s’enfronten entre ells, és una guerra civil entre mallorquins, elsforans contra ciutat de Mallorca i alguns pagesos benestants. Malgrat tot la majoria d’alcudiencs (els més pobres), encapçalats per Miquel Renovard, són partidaris de l’acció bèl.lica contra Ciutat.


TERCERA ESCENA: SEGLE XVI. CARLES I VISITA ALCÚDIA (1535) Porta de Sant Sebastià
Carles I de Mallorca, emperador també del Sacre Imperi Romà Germànic,parteix de Barcelona amb una armada per a atacar Tunis on hi ha en Barba-rossa que assetja les illes i el llevant de la península ibèrica,... però l’estat dela mar el fa entrar a Alcúdia.


QUARTA ESCENA: INICIS SEGLE XVIII. LA GUERRA DE SUCCESSIÓ (1715) Camí de Ronda Vial Superior
L’any 1715, la guerra de successió per a la corona de la monarquiahispànica està decidida. Anglaterra i Holanda han signat el Tractatd’Utrech i han abandonat la lluita. Sols Mallorca i Eivissa resten fidels a Carles d’Àustria, que ha estat coronat emperador d’Alemanya, i quanles tropes franceses del Cavaller d’Asfeld es presenten davant Alcúdia els alcudiencs intenten pactar una capitulació.


CINQUENA ESCENA: SEGLE XX. L’ESBUCAMENT DE LES MURADES (1940) Pont de la Porta Roja
Després de la guerra civil espanyola, el menjar i la feina escasseja. Per a donar feina als aturats les autoritats del Movimiento d’Alcúdia ordenen esbucar les murades.
Participants Via Fora
Producció, direcció i repartiment
El Via Fora és un projecte original creat i produït per l’Ajuntamentd’Alcúdia des dels seus orígens. Ha comptat i compta amb l’aportació i l’assessorament d’un equip d’historiadors entre els que cal destacar els següents noms: Antoni Mas i Fornés, Pere Salas, Carme Suàrez, Antoni Domingo, Miquel Deyà, Antoni Mayol, que li donen el rigor científic que es necessari quan es tracta dereconstruir el passat històric d’Alcúdia i de Mallorca. Direcció: Carles Pujols Música: Jaume García, Joan Bernat Gual, Mateu Vila, Martí Cifre i Manuel García. Cantant: Dora Riutord. Responsable vestuari: Antònia Marqués. Ajudant de direcció: Bàrbara Dalià Repartiment: Joan Gelabert, Jaume Gayà, Francesc Riera,Jaume Seguí, Joan Albinyana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada